Tot în anul 2020 a fost lansată la AEDU şi cartea ”Ploieştiul amintirilor noastre”, cel de-al patrulea episod din colecţia ”Memento” a celor de la Asociaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare Urbană. În formatul clasic de 20,5 X 14,5 cm ne sunt prezentate (în cele 352de pagini), amintiri ale unor ploieşteni. În coordonarea Oanei Purice îşi deapănă amintirile Liviu Osman, Ivone-Marlene Scărlătescu, Lucian Vasile, Doina Ofelia Davidescu, Liliana Ilie, Roxana Creangă, Isabella Wild, V.N.I., Valeriu Negulescu, Cosmin Candone şi Cottfried Wild. Cel de-al patrulea volum al colecției Memento cuprinde mai bine de un secol de viață ploieșteană. În povestirile celor unsprezece autori vă veți bucura, veți fi triști, poate veți plânge, veți trăi cu sufletul la gură și veți respira ușurați. Adică la fel ca-n realitatea fiecărei zile. Îi veți întâlni pe Nicolae Iorga povestind înflăcărat în Gara de Nord, pe unii dintre cei mai de seamă negustori din Interbelic și pe iscusiții meșteșugari din centrul orașului. Veți face cunoștință cu tânărul care și-a înfruntat familia și regimul pentru dragostea lui, cu tatăl care a refuzat să se dea bătut în fața mai marilor zilei pentru a șterge lacrimile copiilor săi și cu tânărul care-a găsit în zidurile unei case un confesor și-un loc căruia să-i aparțină cu adevărat.

ploiestiul

De asemenea, îi veți cunoaște și pe filatelistul pus pe farse, pe ofițerul rănit în război, mare mâncător de chiftele, pe supraviețuitoarea lagărelor naziste și pe fiica ei pasionată de Pif, pe fascinantul locuitor al unei case proiectate de arhitectul Socolescu, pe studenții care cântau în cor „Gaudeamus” pe străzile Ploieștiului, pe puștiul specialist în tehnici de agățat și pe haioșii Păpădie și Gămălie. Iar alături de acești protagoniști veți afla care era ritualul de pețit cu mult timp în urmă, cum se simte intrarea României în Război când ai doar cincisprezece ani și cum s-a manifestat mirajul televizorului la primele sale apariții în țară.

Mai ţin să menţionez că această colecție „Memento”, cuprinde volume colective și individuale care recuperează povești și amintiri ale orașelor din alte vremuri și ale locuitorilor acestora. Fie că e vorba de istorii personale sau biografii, cărțile păstrează și împărtășesc cititorilor secvențe dintr-un trecut care fascinează și ademenește.

Cartea poate fi achiziţionată chiar de aici, fără niciun fel de adaos comercial, dar şi din reţeaua de librării Cărtueşti, eu unul mi-am luat exemplarul meu de la ❤ Cărtureşti Ploieşti ❤ în special pentru atmosfera peietenoasă şi profesionistă pe care o găsesc  de fiecare dată când ajung aici.