Apărută undeva în anul 1980 cartea „MUZEUL REPUBLICAN AL PETROLULUI PLOIEŞTI” ne prezintă, aşa cum o arată şi titlul, Muzeul Republican al Petrolului (acelaşi cu actualul Muzeu Naţional al Petrolului. Scrisă de un colectiv de autori, sub coordonarea profesorului I. Ştefănescu, cartea ne prezintă în cele 100 de pagini, în format 22 X 23,5 cm istoria şi evoluţia industriei petroliere româneşti de la începuturi, până în prezent (anul 1980). Editată sub patronajul Ministerului Minelor Petrolului şi Geologiei, mai exact a Direcţiei Generală Autonomă a Petrolului şi Gazelor cartea este presărată cu multe fotografii document, toate alb-negru. Clădirea în care se află muzeul – este bine să se ştie -este una de patrimoniu, fiind construită, înainte de 1800, de boierul Nedelcu-Nedeianu şi cumpărată de Gheorghe Panait – membru în sfatul târgului între 1800-1820 -, care avea casa peste drum de aceasta. Aici, boierul Nedelcu-Nedeianu dădea petreceri mondene, la care participau tineri de familii bogate, cu studii la Paris, cu speranţa că-şi va mărita fetele, ceea ce s-a şi realizat.
Cu toate că, în prezent, muzeul este ameninţat cu desfiinţarea, în urma retrocedării clădirii, lucrarea ar merita să fie reeditată, pentru că, atât clădirea cât şi muzeul au o istorie interesantă, parte integrantă a istoriei Ploieştilor şi a industriei petroliere româneşti.
MUZEUL REPUBLICAN AL PETROLULUI PLOIEŞTI

Prezența profesorului I. Ștefnescu cu un inteesant studiu despre evoluția indstriei petroliere din Ploiești poate fi găsită Recent și în „Marea Carte a Ploieștilor, vol II, 2016
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Mulţumesc frumos pentru completarea dumneavoastră, domnule Constantin Ilie !!! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Propun ca prezentarea să aibă acest conţinut:
Apărută în anul 1980, volumul „MUZEUL REPUBLICAN AL PETROLULUI – PLOIEŞTI”(numit mai târziu Muzeul Naţional al Petrolului). prezintă, aşa cum o arată şi titlul, în cele 100 de pagini, în format 22 X 23,5 cm., istoria şi evoluţia industriei petroliere româneşti de la începuturi, până în 1980. Lucrarea este semnată de un colectiv de autori, coordonat de profesorul Ion Ştefănescu – două decenii director al aşezământului – fiind editată de Ministerului Minelor Petrolului şi Geologiei (Direcţia Generală Autonomă a Petrolului şi Gazelor). Cartea conţine numeroase fotografii-document, toate alb-negru. Clădirea în care se află muzeul – este bine să se ştie -este una de patrimoniu, fiind construită, înainte de 1800, de boierul Nedelcu-Nedeianu şi cumpărată de Gheorghe Panait – membru în sfatul târgului între 1800-1820 -, care avea casa peste drum de aceasta. Aici, boierul Nedelcu-Nedeianu dădea petreceri mondene, la care participau tineri de familii bogate, cu studii la Paris, cu speranţa că-şi va mărita fetele, ceea ce s-a şi realizat.
Cu toate că, în prezent, muzeul este ameninţat cu desfiinţarea, în urma retrocedării clădirii, lucrarea ar merita să fie reeditată, pentru că, atât clădirea cât şi muzeul au o istorie interesantă, parte integrantă a istoriei Ploieştilor şi a industriei petroliere româneşti.
Ioan Groşescu
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Mii de mulţumiri pentru completările dumneavoastră, domnule Ioan Groşescu !!! 🙂
ApreciazăApreciază